Zoeken
  • Floor Beenen

"2016 was een topjaar voor speciaalbier!"


Met meer bierfestivalletjes dan ooit tevoren en een alsmaar groeiend bierassortiment bij de supermarkt, mogen we wel zeggen dat 2016 een goed jaar was voor speciaalbier. Met het nieuwe jaar in zicht vertelt Zytholoog Pieter Meijers wat zijn voorspellingen zijn voor bierdrinkend Nederland in 2017.

Van bitter naar zuur

“IPA’s zijn nog steeds hip, maar wel in mindere mate. Mensen zijn onderhand wel klaar met bitter. De nieuwe trend: Sessions. Dit zijn bieren die laag in alcohol zijn zodat mensen meer van hetzelfde kunnen drinken. In Engeland is dit al jaren een grote hit. Ook wordt 2017 het jaar van de craft bieren. Dit zijn kleine bierbrouwers in Nederland die bier willen brouwen waarmee ze zich afzetten tegen de gevestigde orde bierbrouwers. Denk aan brouwen met de meest gekke ingrediënten. Een andere soort bier waarvan ik hoop dat het een trend gaat worden zijn de zurige bieren, denk aan geuze’s en sour ales. Deze vind ik zelf heerlijk, maar ik weet niet of Nederland hier klaar voor is.”

Opkomst van speciaalbieren

“De bierdrinker wordt vandaag de dag verwend. In de supermarkt is er een enorm aanbod aan speciaalbier, dit was twee jaar geleden nog helemaal niet het geval. Het feit dat mijn vriendin bijzondere bieren voor mij meebrengt van de supermarkt in plaats van dat we hier voor naar de slijterij moeten gaan, is iets wat nieuw is. Nederland telt in 2016 voor het eerst meer brouwerijen dan België. Zo zijn er afgelopen jaar zo’n 200 bierbrouwerijen bijgekomen. Grote pils brouwers kopen massaal kleinere bierbrouwerijen op. Die zien ook de meerwaarde van speciaalbier.”

Beste nieuwkomers

“Omdat er zoveel mooie bieren bij zijn gekomen kan ik niet echt een beste nieuwkomer noemen. Dit zijn er meerdere. Zo vind ik Jopen een mooie brouwerij. Ook brouwerij de Molen uit Bodengraven is erg goed. Een brouwerij die we in de gaten moeten houden is Goose Island uit Chicago. Zij gaan nog mooie dingen doen in 2017 denk ik.”

Lievelingsbiertje

“Mijn lievelingsbiertje is een Orval. Dit komt niet alleen door de gelaagde smaak, maar ook door de prachtige geschiedenis van het biertje. Het is een van de weinige trappistenbiertjes. De abdij van Orval is meerdere keren vernietigd, maar telkens overleefd het biertje het. Orval wordt gekenmerkt door drie brouwmeesters. Een Duitse brouwer die zorgde dat er volgens traditionele Duitse methode met drie ingrediënten werd gebrouwen, een Engelsman die er voor zorgt dat het biertje op ale-achtige wijze werd gebrouwen en een Franse brouwer die hop aan het biertje toevoegde. Dit alles zorgt dat het biertje complex is met een bittere, karamelachtige smaak. Ook het flesje is uniek, het is ontworpen door architect Henri Vaes.”

Bucketlist

“Hertog Jan heeft vier vatgerijpte bieren die ik allemaal nog eens wil proberen. Ook Goose Island Bourbon Barrel Aged staat op mijn verlanglijstje. De Brewmeister Armageddon staat ook op mijn bucketlist. Dit bier bevat 65 procent alcohol en ik vraag me af of dit nog naar bier smaakt. Het biertje dat iedereen een keer moet proeven is de Urquell. Dit Tsjechische biertje is een ur-type pislner en was één van de eerste soorten pils, oftewel ondergistend bier. Deze pilsner kenmerkt zich door haar goede dosis hopbitterheid.

Voor de feestdagen

“Chimay Blue past helemaal bij de koude feestdagen. Het is een extreem goede quadrupel, met een koffieachtige smaak. Als foodpairing kan je dit bier prima combineren met een machtig chocolade-dessert of een goede blauwschimmel. Een ander prachtig biertje voor de feestdagen is Kasteel Trignac. Dit is bier dat alleen verkrijgbaar in 75 cl flessen. Bier wat gedeeld moet worden dus. Probeer deze bieren altijd eerst wat te laten acclimatiseren voordat je ze drinkt, rechtstreeks uit de koelkast zijn ze te koud. Deze bieren komen pas echt goed tot hun recht met een schenktemperatuur van ongeveer 10 – 14 graden. Grote flessen bier winnen trouwens erg veel aan populariteit de laatste jaren, heerlijk samen genieten van een bier. Voor Oudjaar zijn Malheur Brut en Deus Brut mooie bieren. Deze zijn gebrouwen volgens de champagne techniek. Twee geweldige, feestelijke bieren met veel koolzuur.”


5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven