Zoeken
  • Floor Beenen

"Mensen gaan meer uiteten"


Avocado door je salade, in sushi of als guacamole, de groene vrucht is populairder dan ooit! Drie Amsterdamse vrienden besloten daarom een avocadobar te openen in de hoofdstad. Met de komst van The Avocado Show in februari 2017 wordt een horecatrend uit 2016 voortgezet: een concept dat zich richt op één specifiek product, de zogenoemde one-issue-restaurants.

Heel wat restauranteigenaren gingen wat betreft specialisatie de Amsterdamse jongens al voor. Een menukaart met bijvoorbeeld alleen maar kip, tosti’s of carpaccio maakte al furore. Volgens food watcher Anneke Ammerlaan, deden restaurantgangers vroeger zelf al niet anders. “Voordat deze concepten bestonden, gingen we vaak al terug naar restaurants voor een gerecht dat je daar het lekkerst vond smaken. Op die manier at je al een gerecht bij één bepaald restaurant. Het gaat dus verder terug dan je denkt.”

Uiteten gaan soms goedkoper “Het concept is komen uitwaaien uit het buitenland en heeft te maken met onze levensstijl”, vertelt Ammerlaan. “Tegenwoordig gaan mensen meer uiteten. Geen zin om te koken, er is meer keuze en niet te vergeten: de prijzen worden aantrekkelijker.

Het verschil in prijs tussen een kant-en-klare maaltijd en even snel een hapje eten bij bijvoorbeeld de Fast Italian is niet zo groot meer.” Een verse AH-pizza tonno met mascarponesaus, mozzarella, ui, pruimtomaat, oregano, bieslook, rozemarijn olie en niet te vergeten tonijn, kost €4,99,-. Bij Happy Italy kost ‘ie €4,75,-. Belegd met tomatensaus, tonijn, paprika, olijven, kappertjes en ansjovis. Een paar centen goedkoper zelfs!

Bovenop je concept

Dat dit soort restaurants gespecialiseerd zijn in één bepaald product, betekent niet dat het meteen een groot succes zal zijn. Ammerlaan: “Ook zulke restaurants hebben evenveel kans op mislukken als slagen. Je moet het namelijk wel echt goed uitvoeren. Daarnaast is het enorm belangrijk om bovenop je concept te zitten. Het kan zomaar zijn dat deze vaak aangepast moet worden. Als je een hamburgertent runt, moet je er namelijk voor zorgen dat je je blijft onderscheiden van alle andere hamburgerzaken in jouw omgeving.”

Meegaan met trends

Volgens foodwatcher Ammerlaan zullen one-issue-restaurants nog een hele tijd blijven bestaan. Er zit wel een klein addertje onder het gras. “Het is belangrijk om met de foodtrends mee te gaan. Het concept zelf komt constant terug, maar aan wát een restaurant serveert zit wel een houdbaarheidsdatum.”

#oneissuerestaurant #AnnekeAmmerlaan #Specialisatie

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven